Sätta in golvvärme


Golvvärme blir allt vanligare i både villor och lägenheter. Många nybyggen satsar med fördel på golvvärme redan från början. Vill man dock lägga in golvvärme i ett färdigbyggt hus behöver det ändå inte bli komplicerat.

Rummen

När man tittar på förekomsten av golvvärme är badrum, kök och hall troligtvis de mest representerade rummen. Med badrummet i ledningen. Men golvvärme kan sättas in i alla rum i hemmet om man så önskar. Anledningen till varför det är så vanligt i badrum är säkert på grund av att det är väldigt skönt att inte behöva sätta blöta fötter på ett kallt stengolv efter man kliver ut från duschen eller upp från badkaret.

Golvet

Somliga har kanske hört att man inte ska lägga golvvärme under vissa golv. Men de flesta gånger är detta mer restriktivt än verkligheten. Det enda golv som inte rekommenderas att ha golvvärme under är massiva trägolv. Annars fungerar i stort sett alla andra sorters golv. Stengolv är dock några av de bästa golven då de leder värmen väldigt bra.

Typer av golvvärme

Det finns tre olika typer av golvvärme:

  • Elektrisk
  • Vattenburen
  • Luftburen

Elektrisk golvvärme är troligtvis den vanligaste, men då det är el man har att göra med måste man så klart få dit en elektriker för att koppla in systemet. Vattenburen golvvärme kräver att man värmer upp huset med vatten, men det går att köpa vattenburen golvvärme i paket som man sedan sätter in helt själv. Luftburen golvvärme kräver att man gjuter in luftrör i betongplattan och därför endast något man kan installera vid nybyggen.

Det viktigaste med golvvärme är att huset är tillräckligt isolerat. Om värmeisoleringen i ytterväggar och golv mot marken inte är bra nog riskerar man att få ökade värmeförluster. Detta kan i slutändan resultera i att man inte sparar pengar på installationen då kostnaderna blir högre än de var tidigare.